Schotse regels en de Brexit

by on 4 augustus 2017  •  In Deze editie, Nieuws

Met de aanstaande Brexit is de discussie over wat is whisky en wat is Scotch weer opgelaaid. Schotland wil de spelregels van de Scottish Whisky Association nogmaals muurvast verankeren; water, gerst, gist en drie jaar rijpen op eikenhouten vaten. Om het maar simpel te houden. In buurland Engeland mag je elke soort hout gebruiken, in Amerika liggen de voorschriften voor het aantal rijpingsjaren en hergebruik van vaten weer heel anders, om over Azië of het vasteland van Europa maar niet te spreken.

Wij vroegen onze panelleden wat zij daarvan vinden. Maar liefst 93% vindt dat de Schotten moeten vasthouden aan hun strenge whiskyregels: “Als we het opengooien, dan krijg je een open markt, ja, maar wel de verkeerde…” Een ander panellid: “Ik vind Schotse single malt het lekkerst. Blijkbaar komt dat door deze regel. Ik ben wel een groot voorstander van experimenteren en ben van mening dat een soortgelijke drank op een ander soort vat best whisky mag heten. Ook single malt. Als dat dan in Schotland wordt gemaakt dan heet dat wat mij betreft whisky. Of single malt of whatever. Alleen de whisky volgens de regels van de SWA heet dan Scottish single malt.”

Wie de regels nog even tot zich wil nemen, klikt hier. In Whisky etc. magazine komen we nog op de discussie terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *