Deze editieNieuws

Trouwen is ook voor whisky een lastig proces

Marrying, het ‘trouwen’ van malts is het hoogtepunt van het productieproces, als vaten vol gerijpte malt whisky’s worden samengevoegd en geblend, waarna dan water wordt toegevoegd om de alcoholische sterkte aan te passen voor het bottelen.

Dat samenbrengen lijkt op het oog  een volledig pragmatische hoofd- stuk in dat proces. Maar naast het vakmanschap en de ervaring van de master blender zijn er voorzorgsmaatregelen vereist om zeker te zijn van een succesrijk (en gelukkig) huwelijk.

De eerste stap voor de master blender is het uitzoeken van vaten die nodig zijn om een bij- zondere expressie, zoals een 12-jarige, te bottelen. Elke partij moet uiteraard een vastgelegd smaakprofiel bezitten. Maar ieder vat heeft een eigenstandige invloed op de rijpende malt whisky. Zelfs casks van hetzelfde type, die op dezelfde dag zijn gevuld en dan naast elkaar gelegen in hetzelfde warehouse, magazijn, even oud worden, kunnen verschillen vertonen. Misschien kleine afwijkingen, maar ze kunnen van belang zijn.

Alle stappen kun je lezen in Whisky etc. magazine nummer 4 van 2017. Voortaan ook geinformeerd worden over alle whisky processen? Klik dan hier om je te abonneren.