Nieuws

Tom Bulleit en zijn tienjarige bourbon

Tom&Thom

Tom Bulleit is op tournee door Europa, hand in hand met Diageo verspreidt hij het woord en de smaak van zijn trendy Bulleit Bourbon Frontier Whiskeys. En dan vooral van de 10-jarige Bulleit Bourbon, straight whiskey.

Het verhaal is al meer geschreven, ook uitgebreid in Whisky etc. magazine nr. 1 2017: in 1987 trok Tom de deur van zijn advocatenkantoor in Louisville, Kentucky dicht, pakte een mash recept van zijn overgrootvader uit de kast en ging whiskey maken.

Het succes begon voor het eerst te borrelen in Los Angeles waar het hipste deel van de community het ruige imago van de Bulleit Bourbon omarmde en waar de opkomende generatie van mixologists deze stevige drank als geroepen toejuichte.

Tom Bulleit was dus enkele dagen in Amsterdam en toonde zich – strak in het wit en zwart gekleed, klein en goed getrimd – tijdens een lush lunch bij Cannibale Royale aan de Ruysdaelkade een mooie verteller, met een warm hart; heel toegankelijk. Hij bespeelde na bezoeken aan Berlijn en Hamburg ook in de hoofdstad de met zijden snaren bespannen pr-viool met routine. Zijn even merkbare als onopgesmukte gedrag en de openheid vol humor op elke vraag, lieten aan tafel een smaak naar meer achter.

Duo

Na onze kennismaking – “Let’s do a duo: Tom&Thom” – en een toast nam hij het woord en stroopte zijn mouwen op: “Op mijn armen staan de getallen 68, 4 en 28 getatoeëerd, de mash bill van mais, malted barley en rogge. Dan weten ze

’s ochtends in de distillery wat ze moeten maken.”

Het stevige rye-gehalte in Bulleit is HET kenmerk en verkondigt dit in de Bulleit Rye met een staggering 95 procent rogge en 5 procent gemoute gerst met luide stem. Deze release is al veelvuldig met goud bekroond.

Tom aan tafel: “De batches willen trouwens nog weleens verschillen, wij geloven hartstochtelijk in het tasten van onze whiskey. Onze Master Blender Andrew Mackay is een van de tien distillers in de wereld met een gezegende palate, hij proeft en bepaalt de exacte sterkte. Scheikunde komt op het tweede plan. Art Petersen van Seagram en Jim Beveridge van Johnnie Walker zijn ook zulke uitverkoren fijnproevers. Het menselijke smaakgevoel is veel subtieler dan de scheikundige definities.”

10-jarige

We testen die middag de 10-jarige Bulleit Bourbon, frontier whiskey (45.6%), gemaakt met dezelfde mash bill en giststam als de 6- tot 7-jarige met het oranje etiket. Maar het langere verblijf in nieuwe white oak-vaten heeft verrassend gewerkt.

Ik proef hoe het geschroeide hout – diepte 4 tot 5 mm, de zogenaamde alligator charge – de hoekigheid van de rogge-olie heeft bijgevijld, zonder het typische karakter van de Bulleit-whiskey te breken. Een mooie dram.

Tom Bulleit meldt ook nog dat er een cask strength in de nieuwe 14 meter hoge column still wordt gestookt, niet meer dan 50 vaten. De 10-jarige, met grijs etiket en eind juli verkrijgbaar in Nederland, komt in batches van 200 vaten. Hij zal wel ergens tussen de 30 en 40 euro gaan kosten.

Tom: “Op verzoek van de bartenders, de mixologists, hebben we de vatsterke bourbon gemaakt. Op bestelling zeg maar, want zij hebben niet alleen bijgedragen aan de sterke ontwikkeling van onze brand, maar oefenen nog steeds een grote invloed uit, in kameraadschap.”

 

Big Ass Fans

Ik vraag Tom naar de rijping in de nieuwe distillery in Shelby die Bulleit c.q. Diageo voor 115 miljoen heeft gebouwd in een zeer landelijke omgeving, aan drie kanten omring door een meer, en drie hectare groot.

De Bulleit-man is duidelijk opgetogen: “We hebben van meet af aan het belang van duurzaamheid onderschreven. We draaien op zonne-energie. In Shelby werken we in een klimaat dat door de maanden heen sterk kan variëren.

Die schommelingen onderdrukken we door werkwijze en bouw. We palletizen, met vaten niet hoger dan vier rijen, staand of liggend, maakt niet uit. Niets meer te roteren. De ramen gaan hermetisch dicht en reusachtige Big Ass Fans zorgen voor een gelijkmatig klimaat.”

Dan gaan we al pratend verder met de ontspannen tasting & nosing.

“People, use some water. Dat brengt een enorm smaak- en reukverschil. Water voor whiskey is wat zuurstof is voor wijn.”

Tom&Thom
Tom&Thom

Betonnen bakken

Ik vraag hem verder over de new distillery.

“Oh, dat vergat ik nog te vertellen; wij vangen in Shelby regenwater op, gebruiken het en voeren het weer af naar het omringende meer. Dat brengt me op nog meer bijzondere zaken bij de distillery, jullie willen kennelijk toch alles weten. De distilleerderij staat als het ware in een betonnen bak, overstromingen worden tegengegaan door openingen af te sluiten, zoals in New Orleans en brand wordt zo minder waarschijnlijk. We hebben in Kentucky grote fires gehad in Bourbon-stokerijen, zoals bij Seven Hills en Wild Turkey. To contain the fire hebben we die betonnen omheining gebouwd, uiteraard verfraaid met natuursteen, want het oog wil ook bij Bulleit veel.”

 

Tho.