Deze editieNieuws

Penderyn goud en koper

Ooit werd in Wales naar goud gedolven en was Swansea de koperstad van de wereld. Het belang van deze kostbare delfstoffen is verschrompeld; de mijnen zijn gesloten, zoals ook de kolen pits.

Maar Penderyn, de enige whisky uit dit eigengereide onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, herinnert in meerdere opzichten aan dat verleden.

Tweede distilleerderij
Een goudader siert immers de slanke standaard flessen en op het vijf hectare grote terrein van de tot ruïne verworden Hafod-Morfa Copperworks in Swansea wordt binnenkort begonnen met de bouw van een tweede distilleerderij. Penderyn, vele malen onderscheiden, bruist van de activiteiten en de tijd van zo nu en dan produceren, die we kennen uit het begin van deze eeuw, is voorbij; 24-7 zijn nu de getallen die echt tellen.

Eerst even naar het verleden; ooit spraken we met de eigenaren van een firma die pretendeerde Welsh whisky te maken, maar in feite gewoon Schotse Speyside-bulk kocht en er dan wat kruiden doorheen jaste. Toen we daar begin jaren negentig binnenkwamen, zagen we een armzalig keteltje en veel geheimzinnigheid. De Schotten pikten de gang van zaken niet, klaagden de firma aan en de eigenaren moesten uiteindelijk zwaar boeten voor hun bedrieglijke fratsen.

De unieke still
In 1998 werd er een nieuwe Welsh Whisky Company opgericht, in Penderyn aan de voet van het prachtige National Park de Brecon Beacons. In 2000 werden de vuren opgestookt en in 2004 druppelde de eerste gerijpte spirit in de flessen. Uiteraard was ZKH Prince Charles erbij. Ruim elf jaar geleden deden we op uitnodiging de nu florerende distilleerderij weer aan: een en al warmte en enthousiasme.

Opvallend was de unieke stookinstallatie, een reusachtige hoge platen still, waarin zowel de wash als de spirit werd gestookt. Hij was in tweeën ‘gevouwen’ omdat de preservatiewetten van het graafschap Powys en die van de Brecon Beacons in het bijzonder, zo’n hoogte niet toelieten…

Het complete artikel leest u in Whisky etc. 3 van dit jaar.
Klik hier voor een abonnement.