Deze editieNieuws

Glen Moray; Meer dan een malt voor blends

De manier van bier of whisky maken is gelijk tot aan het moment van distilleren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal distilleries voormalige brouwerijen zijn. De in 2002 gesloopte Lochside stokerij in Montrose boven Dun- dee was ooit Deuchar’s brouwerij en Glenmorangie begon haar leven als McKenzie&Gallie’s biermakers. Glen Moray past ook in die lijst want begon als Henry Anot&Co West bierbrouwer, opgericht in 1828 en in 1897 omgevormd tot een whiskydistilleerderij door de Glen Moray Glenlivet Distillery Co Ltd.

Glen Moray viert haar 120ste verjaardag in 2017, opgericht op het hoogtepunt van de 19de eeuwse whiskyboom. Toen ‘bust’ kwam stopte de firma in 1919. Tien jaar later kwam ze in handen van de distilleerders en blenders Macdonal&Muir, die overigens al 40 procent van de aandelen in Glenmorangie bezaten. Het verhaal wil dat men een tweede distille- ry wilde kopen en toen aan de manager van Glenmorangie de keuze tussen Aberlouer en Glen Moray voorgelegde.
Hij koos voor de laatste…

SALADIN BAKKEN

De distilleerderij ging drie jaar later weer open en er veranderde weinig tot dat een renoveringsplan werd uitgevoerd in 1958 en de moutvloer werd vervangen door Saladin- bakken waarin de gerst ontkiemt terwijl ze mechanisch wordt gekeerd.

Het mouten ter plaatse eindigde in 1978, een jaar nadat de distillery werd verrijkt met een tweede paar ketels. Macdonald&Muir veran- derde in 1996 haar naam in Glenmorangie plc en in 2004 werd het bedrijf gekocht door Louis Vuitton Möet Hennessy (LVMH).

De firma in luxe goederen investeerde in nieuwe bezoekersfaciliteiten en liet enkele interessante limited en vintage editions ver- schijnen. Maar het was wel duidelijk dat de distilleerderij altijd een slechte verhouding zou houden tot de andere maltmerken van LVMH: Glenmorangie en Ardbeg.

Het complete artikel lezen? Neem een abonnement op Whisky etc. Magazine!

TEKST: GAVIN D.SMITH