Nieuws

Eerste Nederlandse blend

De allereerste Nederlandse blended whisky kwam deze week op de markt: voor deze primeur gebruikt de nieuwe drankenproducent en onafhankelijk bottelaar BEEK Spirits zes Nederlandse malt whisky’s.

Door Wieger Favier

Een drie jaar gerijpte, (weliswaar) Schotse grain whisky vormt de basis voor de Dutch blend, maar deze wordt voor meer dan 35 Procent aangevuld met puur Nederlandse malts: een 4 jaar oude Millstone Olorossocask, een 6 jaar gerijpte Frysk Hynder portcask, de Eastmoor Olorossocask, Texelse zeewierwhisky, 6 jaar oude Den Hool whisky en tenslotte de 4 jaar gerijpte IJsvogel whisky. Inmiddels is de eerste batch van 120 flessen al uitverkocht, maar er zijn nog 650 flessen in aantocht.

BEEK Spirits is een initiatief van drankenkenner Jan Beek, voormalig Sales Manager bij drankengroothandel Van Wees. Sinds kort maakt en bottelt hij echter zelf dranken onder zijn eigen label. Voorlopig gebruikt Beek daarvoor de accommodatie van Zuidam Distillers, maar hij droomt al van een toekomstige eigen distilleerderij. Naast onder meer een eigen gin op basis van rooibos en een blended rum, maakt hij ook zelf een oude genever en een korenwijn.

Beek is enthousiast over de opkomst van de vele verschillende Nederlandse whiskydistilleerderijen en wil deze met de Nederlandse blend meer onder de aandacht brengen.