Deze editieNieuwsReizen

Dylan Thomas & The Boathouse

Wie de Penderyn Distilleerderij bezoekt heeft voldoende mogelijkheden om in de buurt de zo bijzondere adem van Wales tot zich te nemen. Een egoïstische tip van deze schrijver zou zijn: Laugharne en The Boat House van Dylan Marlais Thomas (1914-1953), geboren in Swansea. Hij is een van de belangrijkste en meest intrigerende dichters uit de 20ste eeuw. Dichter, ja, maar ook radioman, korteverhalenschrijver en meeslepend verteller. Behalve de vele dichtbundels schreef Dylan ook de prozabundel Portrait of the Artist as a Young Dog – met een knipoog naar Joyce.

Tomeloos Drinker
Dylan, een onmogelijk mens, vaak vastgelijmd aan de pub, tomeloos drinker en bezitter van een huizenhoog ego. Hij trouwde met danseres Caitlin Macnamara uit Ierland. Hij leerde haar, uiteraard, kennen in het café. Ze was even dorstig en onberekenbaar als Dylan en doorleefde een huwelijk vol drank en vaak fysieke strijd: twee liefhebbende, jaloerse grote geesten, die elkaar moeilijk ruimte gunden. Ze woonden in de staart van Dylans leven, van 1949 tot zijn dood in 1953 in genoemd Laugharne, niet ver van Swansea aan de zuidkust van Wales in het Boathouse. Het werd hun gegund door een actrice, Margaret Taylor; Dylan was dan inmiddels wel beroemd, maar zat zoals gewoonlijk zonder geld.

The boathouse
Wat een plek; het terrasje geeft een ademberovend uitzicht over de baai waar de river Taf schuimend de zee kust. Achter-boven dit huis op de rand staat de houten keet, voormalige garage waarin Dylan, ‘Son of the Wave’, een deel van zijn soms moeilijk te door- gronden oeuvre schreef. Under the Milkwood werd ook in Nederland bekend en geliefd, ook door de vertaling van Hugo Claus. ’t Is het stemmenverhaal van het denkbeeldige dorpje Llaregyb en haar inwoners tussen zonsop- tot zonsondergang.

In het gedicht ‘Over Sir John’s Hill’ beschrijft Thomas het uitzicht en het leven op het wad-achtige estuarium met de beginregels:

Over Sir John’s hill
The hawk on fire hangs still

Alles lezen? Neem een abonnement!