ColumnNieuws

Duistere whisky

De heerlijke Schotse whisky waar we vandaag de dag lekker van kunnen genieten heeft veel moeten doorstaan om de legale status te verkrijgen die het deze dag bezit.

De toenemende populariteit van de Schotse whisky eeuwen geleden, kreeg de volle aandacht van het Schotse parlement. Het was de tijd dat de belastingen op mout werd geïntroduceerd. De combinatie met de stijgende tarieven van de belastingen zorgden ervoor dat de distillateurs ondergronds werden gebracht.

De whisky heeft in de meest duistere plekken moeten schuilen tot de komst van de legaliteit. Je moet je voorstellen dat de Illegale stills verborgen werden gehouden op de meest moeilijke duistere plekken in bijvoorbeeld de heuvels, ver weg. Smokkelaars in die tijd hadden geniale signaleringssystemen uitgedacht om illegale stokers te waarschuwen als er iemand te dichtbij kwam.

Het is nu moeilijk voor te stellen als je kijkt naar de wereldwijde whiskyproductie die we nu kennen. Dat er een tijd was waar legaliteit onmogelijk bleek te zijn. Achteraf gezien klinkt het natuurlijk allemaal ontzettend spannend. Wat verboden is, lijkt altijd spannend en uitdagend.

Wat te denken van Moonshine. Dit is elke vorm van alcohol, meestal whisky of rum, die in het geheim is gemaakt om de te hoge belastingen of regelrechte verbod op alcoholische dranken te vermijden. De term ‘Moonshine’ komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en werd getrokken uit ‘moonshining’. Dit verwijst naar een beroep of activiteit die ‘s nachts werd uitgevoerd. Moonshiners zijn nog steeds actief… en zullen waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen.

In deze dagen worden we overvallen door social media en lijkt het onmogelijk om illegaal whisky te stoken, onmogelijk om ‘moonshiner’ te zijn. Combineer social media met de drones die tegenwoordig rond vliegen, en op een gegeven moment zo klein worden dat deze niet te ontdekken zijn. En ineens wordt er op de deur geklopt… in the moonshine.