Deze editieNieuws

Distilleren in Leith, van droom naar daad

Tekst: Hans Offringa

In Leith, de oude haven van Edinburgh, kun je struikelen over erfstukken uit een roemrijk verleden waarin gedistilleerde dranken en wijnen een grote rol speelden. Neem de Scotch Malt Whisky Society, wiens hoofdkwartier gevestigd is in the Vaults, een pakhuis waar al onafgebroken, sinds het midden van de 18de eeuw, een drankenlicentie op rust.Ooit stonden er in dit deel van de Schotse hoofdstad ook twee distilleerderijen: Bonnington (1798-1853) en Yardheads (1825-1884 of 1931). Beide zouden een deel van hun leven zaken doen onder de naam Leith Distillery.

Brian Townsend noemt ze in zijn uitstekende werk Scotch Missed – een boek over de verloren gegane distilleerderijen in Schotland. Bonnington had een claim to fame als een van de eerste distilleerderijen die een Coffey still liet installeren. John Haig zwaaide er de scepter en na de sluiting verkreeg DCL de pakhuizen, maar deed deze begin jaren 90 van de vorige eeuw van de hand. Ze staan er nog steeds en doen nu dienst als kantoorruimte. Over Yardheads is niet veel meer bekend dan dat ze meermalen van eigenaar veranderde. De laatste in de rij schijnt een zekere heer Bernard te zijn geweest, die handelde onder de naam Leith Distillery, zoals op een fraai briefhoofd is te zien. De brief zelf is gedateerd 16 januari 1929, wat erop wijst dat de distilleerderij, mocht ze toch gesloten zijn in 1884, in ieder geval nog voorraden had en daarin handelde.

En toen was het distilleerboek gesloten voor wat Leith betreft. Maar onlangs is dat boek weer opengegaan. Dat komt door twee oude schoolvrienden. Tijdens een werkbezoek onlangs bij de SMWS in the Vaults ontmoette ik een van hen tijdens de lunch en interviewde hem exclusief voor Whisky etc.

Alles lezen? Neem een abonnement!