Deze editieNieuws

Dingemans de mega-mouterij

Mout is, naast water en gist, hét basisingrediënt van whisky. Enkele distilleerderijen mouten zelf, maar verreweg de meeste schaffen de mout kant-en-klaar aan. De grote Mouterij Dingemans in het Belgische Stabroek verwerkt tot wel honderd ton graan per dag tot mout; een bewerkelijk, maar essentieel proces.

De achterzijde van Mouterij Dingemans, net ten oosten van de Antwerpse havens, lijkt op een grauwe dag gehuld in een geurige rookwolk. Graanaroma’s hangen rond het enorme gebouwencomplex en trekken op langs een hoge rechthoekige silo, om vervolgens uiterst traag over het rustige plaatsje Stabroek te trekken.

130 SILO’S

De mouterij telt in totaal 130 silo’s voor zowel graan- als moutopslag: het begin- en eindstadium van de vijfhonderd ton mout die Dingemans hier gemiddeld per week produceert. Terwijl aan de achterzijde een grote bestelbus wordt volgeladen met moutzakken voor een kleine afnemer, levert een vrachtwagen aan de voorzijde van de mouterij alweer een verse lading gerst af. Tussen binnenkomst en vertrek verliest de gerst circa twintig procent gewicht.

“Dat komt voornamelijk door vochtverlies”, vertelt Karl Dingemans, eigenaar van het familiebedrijf. “Gerst komt binnen op een vochtgehalte van maximaal veertien tot vijftien procent en vertrekt op maximaal vier procent. Daarnaast verliezen de korrels wat aan inhoud door ademhaling en het aanmaken van worteltjes die we er tijdens het eestproces afslaan.” Dingemans haalt bovendien, na binnenkomst van het graan, met een grote zeef de kleinere korrels uit de aangeleverde voorraad. “Gerstkorrels kleiner dan 2,2 millimeter zijn meer geschikt voor verwerking tot veevoer.”

Lees het complete artikel in Whisky etc. magazine

Tekst: Wieger Favier