NieuwsRecepten

Blog: Hoe ‘moet’ je whisky drinken

Een onderwerp waar altijd veel over te doen is: Hoe ‘moet’ je whisky drinken. Veelal wordt er gezegd dat whisky puur gedronken dient te worden. Eventueel een druppeltje water. Naar mijn bescheiden mening is er slechts één manier om whisky te drinken. En dat is hoe je er zelf optimaal van geniet. Want daar draait het uiteindelijk om. Niet hoe andere mensen het lekker vinden, maar wat jij, puur persoonlijk, lekker vind. Of dit nou met een blokje ijs is, een scheut(je) water of bijvoorbeeld in een mix of cocktail!

Een proeverij daarentegen vind ik weer wel wat anders. Gedurende een proeverij probeer je zo goed mogelijk de verschillende aroma’s te ontdekken welke in de whisky naar boven komen. Dit kan het beste gedaan worden door de whisky puur op kamer temperatuur te proeven of eventueel wat water toe te voegen. De Master Whisky Makers van onder andere The Famous Grouse, Highland Park en The Macallan, doen veelal de controle op de neus en brengen altijd het alcohol percentage terug naar zo’n 20%. Het optimale niveau om de aroma’s te analyseren op de neus.

Terug naar de cocktails. Ik ben persoonlijk namelijk een ontzettend grote fan van (whisky) cocktails omdat er geweldig veel smaak in zit. Zeker als je met whisky aan de slag gaat is het belangrijk dat je de basis drank centraal laat staan. Een vereiste is dan ook wel een bartender die weet wat ‘ie aan het doen is. Juist door ingrediënten in de mix te combineren die de smaken uit de whisky weten te ondersteunen of voor een contrast zorgen kan er een geweldig nieuw geheel ontstaan waarin de whisky centraal staat. Denk hierbij aan klassieke cocktails zoals een ‘Old Fashioned’ of een Rob Roy, maar er zijn ook zeker modern classics nu steeds meer bartenders ook met Scotch aan de slag gaan!

Zelf is een keer zo’n heerlijke whisky cocktail proeven? Ga dan bijvoorbeeld langs bij één van de volgende bars:

Amsterdam:
– Tales & Spirits
– Door 74
– The Vault – Waldorf Astoria

Rotterdam:
– Stirr
– Dr.
– Noah

Thuis een keer zelf aan de slag? Probeer dan deze The Macallan Double Cask Highball.
Ingrediënten:
50 ml The Macallan Double Cask
20 ml Oloroso Sherry
Top met Ginger Ale

Methode: schenk alle ingrediënten in een highball glas gevuld met ijs en garneer met een sinaasappelschil.

Garnering: Sinaasappelschil
Glas: Highball

Cheers!

– Maxxium Nederland –