GenietenNieuws

Balvenie Peat Week verenigt twee stijlen

Na de UK in 2017 kan nu ook de Nederlandse whiskyliefhebber kennis maken met die wat ‘vreemde’ whisky uit de beroemde Balvenie distilleerderij: Peat Week, de 2003 vintage.

door Thom Olink

Een Balvenie met de mooie rondingen, die bij de eerste proeve verstopt lijken te zijn achter de turfsmaken. Overigens niet de turf zoals we die kennen bij gerenommeerde Schotse peattoppers, ietwat afwijkend om die vrijage te kunnen aan gaan met de bekende fruit-, vrucht-, specerij- en houttonen die de batches van meester David Stewart zo kenmerken.

Deze ongefilterde whisky is gebotteld op 48,3% alcohol en wordt uitsluitend gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten. Een opvallend percentage, maar dat heeft vast te maken met het cruciale rijpingsmoment (na die 14 jaar dus) en de aard van de vaten en is ook een signaal voor het vakwerk, dat Balvenie met haar eigen moutvloer zo kenmerkt.

De whisky is ongefilterd en voor de trouwe drinkers van het merk, onder wie uw berichtgever, goed voor een tenminste memorabel moment.
Voor de liefhebbers van een ongeschoren turfkanon van Islay zal deze whisky mogelijk wat ‘vrouwelijk’ voor komen. Want naarmate deze malt een poosje staat en voorzien wordt van niet al te zuinig water vloeien de componenten ineen en gloren er zonnestralen en wandelt men door de vruchten- en bloementuin, waarin dus achterin een rokerig vuurtje smeult. Begin volgende maand is de Balvenie Peat Week batch 2 14 jaar oud te koop.

De door Willem Grant & Sons aangegeven prijs is 70 Euro.